PODPORNE ORGANIZACIJE


CENTER ZA INFORMIRANJE, SODELOVANJE IN RAZVOJ NVO


MREŽA NVO V KULTURI


SLOVENSKA MREŽA PROSTOVOLJSKIH ORGANIZACIJMREŽA ZA PROSTOR


MREŽA NEVLADNIH ORGANIZACIJ ZA TRAJNOSTNI RAZVOJ

Najdete nas tudi na:

VPIŠITE SVOJO ORGANIZACIJO V MREŽO NEVLADNIH ORGANIZACIJ POMURJA - POVEZUJEMO ŽE PREKO 450 ČLANIC!

 

S pobudo Moja družba krepimo sodelovanje med nevladnimi organizacijami, občinami, mediji ter gospodarstvom.

Aktivnosti Regionalnega stičišča NVO Pomurja financira:


Zbirka uporabnih in brezplačnih računalniških programov


Tukaj lahko najdete in si shranite različne računalniške programe, ki so odprtokodni in dostopni brezplačno. Gre za zbirko uporabnih programov, ki so namenjeni lažjemu delovanju nevladnih organizacij. 

Na tem mestu bi vas prav tako želeli seznaniti s projektom OKNO - Odprta koda za nevladne organizacije, ki je nastal s ciljem:
- na enem mestu NVO omogočiti urejen dostop ter informacije o kakovostni odprto kodni programski opremi;
- prispevati k zmanjševanju digitalnega razkoraka v nevladnem sektorju, katerega vzrok tiči predvsem v pomanjkanju strokovnega kadra in v povezovanju informatizacije procesov s prevelikimi stroški;
- ponuditi možnosti izbire, ter objektivne informacije, ki temeljijo na strokovnosti in ne na komercialnih ciljih;
- izboljšati informacijsko stanje NVO, s katerim bodo lažje in hitreje uresničevale svoja poslanstva in cilje, prihranjena sredstva in čas pa uporabile za kakovostnejšo izvedbo lastnih projektov;
- prispevati k razvoju nevladnega sektorja, ki pogosto zgolj na temeljih prostovoljne participacije nesebično skrbi za zdravje naše družbe.

Več o projektu si lahko ogledate v videofilmu ali pa preberete na spletni strani Centra odprte kode. Pri projketu so sodelovali Zavod PIP, Inštitut za elektronsko participacijo ter CNVOS.

 

 
 

7-zip

Program za izdelavo arhivskih datotek.

Omogoča izdelavo in odpiranje arhivskih datotek vrste: 7z, ZIP, GZIP, BZIP2 in TAR
Omogoča odpiranje arhiviskih datotek vrste: ARJ, CAB, CHM, CPIO, DEB, DMG, HFS, ISO, LZH, LZMA, MSI, NSIS, RAR, RPM, UDF, WIM, XAR in Z.

povezava
 

Adobe Reader

Pregledovalnik pdf dokumentov.

povezava
 

Audacity

Program za snemanje in urejanje zvoka.

povezava
 

AVG Antivirus

Antivirusni program z brezplačno različico.

povezava
 

CD Burner XP Pro

Zelo uporaben brezplačen program za zapisovanje CD / DVD diskov in obilico drugih funkcionalnosti (nastavljivi prehodi med skladbami pri audio cd-jih, izdelava "bootable" CD / DVD diskov, ...)

povezava
 

ClamWin

Antivirusni program na osnovi odpotokodnega programa Clam AntiVirus. Zlasti uporaben kot dopolnilni antivirusni program.

povezava
 

Clonezilla

Okolje za izdelavo varnostnih kopij celotnih trdih diskov ali njihovih posameznih delov (particij). Program ob okvari trdega diska omogoča hitro restavriranje starega na nadomestni trdi disk (s tehnologijo Ghost), pri tem pa zna ohraniti operacijski sistem nedotaknjen tako da za njegovo delovanje na novem trdem disku niso potrebne dodatne nastavitve.
Okolje omogoča tudi postavitev centralnega strežnika za avtomatizirano upravljanje varnostnih kopij.

povezava
 

Comodo Firewall + Antivirus

Odličen požarni zid v kombinaciji z antivirusnim programom.

povezava
 

Dia

Program za izdelavo diagramov, podoben Microsoftovemu orodju Visio. Omogoča izdelavo mnogih vrst diagramov (UML, flowchart, mrežni diagrami, ...)

povezava
 

FileZilla

FileZilla ponuja tako FTP odjemalca s podporo za protokole FTP, SFTP, FTPS, FTPES kakor tudi FTP strežnik, ki vam omogoča da svoje datoteke delite s svojimi sodelavci ali poslovnimi partnerji.

povezava
 

Firefox (Mozilla)

Stabilen spletni brskalnik z ogromnim naborom razširitev (plug-ins, add-ons) in posebnim poudarkom na varnosti med deskanjem po spletu.

povezava
 

Foobar2000

Majhen a izjemen program za predvajanje audio datotek. Podprti formati: MP3, MP4, AAC, CD Audio, WMA, Vorbis, FLAC, WavPack, WAV, AIFF, Musepack, Speex, AU, SND, ...(z dodatnimi razširitvami pa tudi drugi).

povezava
 

Foxit reader

Majhen a hiter pdf pregledovalnik.

povezava
 

FreeMind

Odličen program za izdelavo miselnih vzorcev. Omogoča vstavljanje html povezav v miselne vzorce, razpiranje/zapiranje vej, ... Miselni vzorci so shranjeni v XML formatu.

povezava
 

FreeOTFE

Orodje za zaščito podatkov s kriptiranjem.

povezava
 

GanttProject

Program za pomoč pri projektnem vodenju. Omogoča izdelavo ganttovih diagramov, vodenje nalog / opravil, vodenje resursov, ...

povezava
 

GIMP

Vsestranski urejevalnik rasterskih slik z zelo širokim naborom funkcionalnosti, možnostjo razširitev. Delo v urejevalniku GIMP je podobno delu v konkurenčnih komercialnih programih kakršna sta Adobe Photoshop ali CorelDraw. Omogoča uvoz najrazličnejših formatov slikovnih datotek in tudi shranjevanje vanje.

povezava
 

GnuCash

Celovit pripomoček za vodenje osebnih in korporativnih financ.

povezava
 

Grisbi

Program za vodenje financ z zelo preglednim / intuitivnim vmesnikom. Program omogoča vodenje večih računov, različne valute, ...

povezava
 

HomeBank

Zanimiv brezplačen program za vodenje osebnih financ.

povezava
 

Inkscape

Program za obdelavo vektorskih slik. Delo v njem in funkcionalnosti ki jih ponuja so zelo podobni tistim v komercialnih, konkurenčnih produktih kakršna sta CorelDraw ter Adobe Illustrator. Omogoča uvoz precejšnjega nabora vektorskih formatov ter izvoz vanje.

povezava
 

Irfanview

Izredno hiter ter intuitiven pregledovalnik slik. omogoča pa tudi hkratne obdelave (rotacija, sprememba dimenzij, sprememba globine barv, sprememba ločljivosti ...) večjih količin grafičnega materiala.

povezava
 

izArc

Program za izdelavo oz. odpiranje arhivskih datotek 7z, A, ACE, ARC, ARJ, B64, BH, BIN, BZ2, BZA, C2D, CAB, CDI, CPIO, DEB, ENC, GCA, GZ, GZA, HA, IMG, ISO, JAR, LHA, LIB, LZH, MDF, MBF, MIM, NRG, PAK, PDI, PK3, RAR, RPM, TAR, TAZ, TBZ, TGZ, TZ, UUE, WAR, XXE, YZ1, Z, ZIP, ZOO

povezava
 

KeePass

Program s kriptirano podatkovno zbirko za shranjevanje najrazličnejših gesel (npr. gesla za e-poštne predale, gesla za spletne aplikacije, gesla za namizne aplikacije, ...)

povezava
 

Lotus Symphony

Brezplačna alternativa Microsoft Office-u. Lotus Symphony je produkt podjetja IBM. Omogoča izdelavo vseh osnovnih tipov "e-pisarniških" dokumentov (tekstovni dokumenti, razpredelnice in prezentacije).

povezava
 

Notepad++

Zelo zmogljiv urejevalnik golega teksta, posebej primeren za razvojnike. Notepad++ ni le razšiiritev klasičnega programa Notepad, ki je del okolja Windows, kot bi lahko dalo misliti njegovo ime. Je popolnoma samostojen program, nepogrešljiv za vsakogar ki se mora iz takšnih ali drugačnih razlogov včasih podati tudi v raziskovanje te ali druge izvorne kode. Program je možno razširiti s pomočjo "plugin-ov".

povezava
 

Open Workbench

Vsestranski program za projektno vodenje s širokim naborom funkcionalnosti. Omogoča planiranje projektov in nalog, vodenje resursov in projektov ter različne vrste poročil o napredku projektov (Gantt-ovi diagrami, ...)

povezava
 

OpenOffice

Nabor pisarniških orodij podoben Microsoft Office. Orodja ponujajo možnosti za izdelavo oz. urejanje tekstovnih datotek, razpredelnic, prezentacij, podatkovnih zbirk, diagramov. Možen je uvoz datotek različnih formatov (med drugim tudi datotek iz okolja Microsoft Office). Možnost dodatnih razširitev (plug-ins, add-ons)

povezava
 

pdf-Xchange

Pregledovalnik datotek vrste pdf. Zanimiva alternativa orodju adobe reader.

povezava
 

PDFCreator

Odličen pripomoček za izdelovanje pdf dokumentov, brezplačna alternativa orodju Adobe Acrobat. Podpira izdelavo PDF dokumentov neposredno iz praktično kateregakoli programa, ki omogoča izpis na tiskalnik. Program se po nastavitvi uporablja kot navidezni tiskalnik. Ob tiskanju nanj vpraša kam naj shrani izhodno PDF datoteko. Ker je program odprtokoden, izhodnih dokumentov ne ožigosa z reklamnimi napisi in tudi sicer ne vsebuje nikakršnih reklam, tako kot nekateri drugi brezplačni konkurenčni produkti.

povezava
 

Pidgin

Odličen in vsestranski odjemalec za neposredno komunikacijo (chat). Podpira "chat" omrežja: AIM, Bonjour, Gadu-Gadu, Google Talk, Groupwise, ICQ, IRC, MSN, MySpaceIM, QQ, SILC, SIMPLE, Sametime, XMPP, Yahoo!, Zephyr

povezava
 

Quicktime alternative

Brezplačna (= brez reklam) alternativa oz. ekvivalent programu QuickTime za predvajanje filmckov v Applovem formatu ".mov".

povezava 1 (vse verzije) | povezava 2 (verzija 2.9.0)
 

Real alternative

Brezplačna (= brez reklam) alternativa oz. ekvivalent programu Real Player za predvajanje RealAudio in RealVideo posnetkov.

povezava 1 (zadnja verzija) | povezava 2 (verzija 1.90)
 

RSS Bandit

Enostaven in pregleden RSS odjemalec za zbiranje in prebiranje spletnih novic.

povezava
 

RSSOwl

Odličen RSS odjemalec za zbiranje, prebiranje, preiskovanje ter filtriranje spletnih novic.

povezava
 

Scribus

Orodje za namizno založnistvo. Orodje omogoča oblikovanje oz. pripravo tiskovin in predstavlja odlično alternativo uveljavljenim orodjem kot sta Quark ali Microsoft Publisher.

povezava
 

SeaMonkey

Skupek integriranih spletnih orodij. Spletni brskalnik, e-poštni odjemalec, RSS odjemalec, IRC odjemalec ter orodje za urejanje HTML v enem.

povezava
 

Skype

Program omogoča tako glasovno kot tekstovno komunikacijo. Uporablja se lahko kot sredstvo za komunikacijo znotraj podjetja, z doplacilom pa omogoca tudi telefonske klice v gsm in stacionarno omrezje.

povezava
 

Spybot Search & Destroy

Močan in zanesljiv odstranjevalec zlonamerne kode (črvi, trojanci, piškotki, ...). Ponuja tudi marsikatero dodatno orodje oz. funkcionalnost - npr. varno brisanje datotek z diska, tako da le teh ni vec mogoce povrniti v prvotno stanje s programi za restavriranje izbrisanih datotek kakrsen je Recuva.

povezava
 

Spyware terminator

Vsestranski program za zaščito proti zlonamerni kodi. Omogoča integracijo odprtokodnega programa za odkrivanje in odstranjevanje virusov Clam AntiVirus, s pomočjo katerega se Spyware Terminator prelevi tudi v učinkovito protivirusno rešitev.

povezava
 

Sunbelt Personal Firewall

Požarni zid, naslednik znanega požarnega zidu Kerio Firewall. Vmesnik je enostaven za uporabo in omogoča intuitivno in hitro nastavljanje vhodno / izhodnih pravil za dostop do računalnika oz. interneta.

povezava
 

Thunderbird (Mozilla)

Enostaven in stabilen e-poštni odjemalec z vrsto funkcionalnosti in možnostjo dodatne razširitve (plug-ins, add-ons).

povezava
 

TightVNC

Nabor programov za povezovanje na oddaljena namizja. Enostavna inštalacija in nastavitev strežnika ter enostavna povezava nanj iz kateregakoli drugega, oddaljenega računalnika, povezanega v Internet.

povezava
 

Trillian BASIC

Program za neposredno tekstovno komunikacijo. Podpira omrezja: AIM, ICQ, MSN, Yahoo Messenger, in IRC.
povezava
 

TrueCrypt

Orodje za zaščito datotek ali celotnih trdih diskov (tudi ključkov in drugih pomnilniškh enot) s kriptiranjem. Orodje je sorazmerno enostavno za uporabo.

povezava
 

utorrent

utorrent (micro-torrent) je eden najboljših odjemalcev za storitev bit-torrent, eno najhitrejšhih ter najbolj zanesljivih metod prenosa raznih datotek s spleta. Njegova značilnost je tudi varčnost, saj tudi med najbolj intenzivnim delovanjem minimalno obremenjuje računalnik.

povezava
 

WikiPad

Program za hitro izdelavo in organizacijo zapiskov, spiskov opravil (to-do list), ... . Zapiski so organizirani v pregledni drevesni strukturi. Program omogoca tudi izdelavo povezav med posameznimi zapiski. Funkcionalnosti programa so podobne funkcionalnostim spletnih Wiki sistemov kakrsna je tudi Wikipedia.

povezava
 

WinSCP

Odličen brezplačen FTP klient s podporo za protokol FTP in SFTP z vmesnikom po vzoru programa Total Commander-ja.

povezava
 
Obvestilo – spletni piškotki!
Na naši spletni strani, uporabljamo piškotke (angl.:cookies), ki so namenjeni / zagotavljajo, da naša stran deluje optimalno, omogočajo lažjo uporabo naše spletne strani in evidentiranje obiskovalcev. V kolikor boste kliknili »Strinjam se«, boste sprejeli / namestili vse piškotke.
Ne strinjam se